Φορολογικές δηλώσεις: Στο 30% το όριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές -Πώς χτίζεται το αφορολόγητο, τι ισχύει για ζευγάρια
Share
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού, την ευρεία χρήση «πλαστικού» χρήματος, που επέβαλε ο κορωνοϊός κι έτσι η υποχρέωση για 30% ηλεκτρονικές πληρωμές μένει ως έχει. Τουλάχιστον στο βασικό σενάριο εργασίας.
Τα στοιχεία, που έρχονται από τις τράπεζες, αλλά και στοιχεία ερευνών, επιβεβαιώνουν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά καταστήματα, εκτίναξαν στα ύψη τις ηλεκτρονικές αγορές. Επιπλέον, ο φόβος του κορωνοϊού ενίσχυσε τη χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών και στα super markets.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το ποσοστό αυτών που συναλλάσσονται τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) ηλεκτρονικά με το Δημόσιο και τις τράπεζες ανέρχεται στο 37%, ενώ ένα 38% απαντά ότι το κάνει κάποιες φορές τον μήνα. Επιπλέον, λόγω των περιοριστικών μέτρων, μειωμένο είναι το ποσοστό των καταναλωτών, που επισκέπτονται τακτικά καταστήματα της περιοχής τους (τροφίμων, φαρμακεία, περίπτερα) για την αγορά διαφόρων ειδών και πλέον, διαμορφώνεται στο 52% από 71%, που ήταν πριν από την κρίση.
Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ανοδος 800% σε σχέση με το 2014
Επί της ουσίας, η πανδημία είναι το δεύτερο ισχυρό σοκ στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων, μετά τα capital controls. Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν υπάρξει… υποψία για τον κορωνοϊό και τις ανατροπές που επιφυλάσσει στην καθημερινότητα, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα είχαν καταγράψει αύξηση γύρω στο 800% σε σύγκριση με το 2014!
Το ερώτημα που ανέκυψε, μεταξύ άλλων, μετά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν αν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο, που εξαρχής είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε χαρακτηριστεί αντικίνητρο για αποταμίευση και κίνητρο για κατανάλωση. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν βλέπουν «βουτιά» της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 9% φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί γύρω στο 4%, τουλάχιστον στο βασικό σενάριο. Μήπως αυτά τα νέα δεδομένα, οδηγούν σε «πάγωμα» του μέτρου ή σε αλλαγή του συντελεστή π.χ. αντί για 30% να απαιτηθεί 20% ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου;
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/forologikes-diloseis-30-orio-ilektronikes-pliromes