Type to search

Ενημέρωση από τον Ιατρικό σύλλογο για τον καρκίνο του μαστού

Επικαιρότητα

Ενημέρωση από τον Ιατρικό σύλλογο για τον καρκίνο του μαστού

Share


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Μία στις εννιά περίπου γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Εμφανίζεται κυρίως μετά την ηλικία των 50, με μέση ηλικία τα 60-62 έτη.

         Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 5000 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

         Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

Παράγοντες κινδύνου

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
Γονίδια BRCA1 και BRCA2 (5% – 7%)
Μέση ηλικία
Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία.
Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

        Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα. Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες, να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.

7 Σημεία που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε:

1) Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη
2) Εσοχή στο δέρμα
3) Εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού
4) Πρήξιμο ή ερυθρότητα
5) Ανεστραμμένη θηλή
6) Έκκριση υγρών από τις θηλές
7) Κνησμός θηλής

Πρόληψη σημαίνει: ψηλάφηση στήθους – αναγνώριση σημείων, άμεση επίσκεψη στον ιατρό και τακτικός έλεγχος με μαστογραφία μετά την ηλικία των 50 (ή νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνουή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου).

Μην ξεχνάμε ποτέ πως ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες, σε πολύ μικρότερο, όμως, ποσοστό.

Οι καιροί μας δείχνουν πως μόνο με τη πρόληψη μπορούμε να βελτιώσουμε τη ποιότητα ζωής μας. Ας εκπαιδευτούμε όλοι στο προλαμβάνειν. Ρωτήστε τον ιατρό σας!