6,9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Share
Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς».
Στην ομιλία του, ο Βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο Σχέδιο αυτό που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί εθνική δέσμευση.
Ιδιαίτερα επικεντρώθηκε στο Άρθρο 80 του νομοσχεδίου, με το οποίο δόθηκε μετά από πολλά χρόνια λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων, που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας τους.
Σχετικά με το επίμαχο θέμα των δασωθέντων αγρών, ο κ. Κόλλιας, δήλωσε τα εξής:
«Προχωράμε σήμερα σε μια μεταρρύθμιση που οι Έλληνες πολίτες την περίμεναν 45 ολόκληρα χρόνια. Με την πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση που επέφερε το ΥΠΕΝ, προβλέπεται ότι:
· Το Δημόσιο δεν θα θεμελιώνει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο σε περίπτωση που το ίδιο το Δημόσιο θα κατέχει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
· Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται, ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά ή έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
· Στην περίπτωση δασωθέντων αγρών μέχρι τριάντα στρεμμάτων, θα επιτρέπεται από όσους αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας δυνάμει νόμιμων τίτλων, να ζητήσουν, υπό προϋποθέσεις, αλλαγή χρήσης και να λάβουν άδεια μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση.
· Ενισχύεται η προστασία των επίμαχων εκτάσεων και δίνεται τέλος στην ανασφάλεια χιλιάδων συμπολιτών μας (ειδικά των αγροτών), που βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση και πολυετή αντιδικία με το Δημόσιο, διότι ενώ στις αεροφωτογραφίες του 45 και του 60 τα κτήματά τους φαίνονταν αγροτεμάχια, αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως δασικά.
· Δίνονται κίνητρα κυρίως στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή, με νέες και έξυπνες καλλιεργητικές μεθόδους χαμηλού ή μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Να φέρουν στον πρωτογενή τομέα ένα νέο αέρα για προϊόντα, για καλλιέργειες μεγάλης εξαγωγικής δυνατότητας και υπεραξίας.
Στην χθεσινή ομιλία μου, επεσήμανα, μάλιστα, ότι προς αποφυγή προστριβών μεταξύ των πολιτών και των δασαρχείων, θα πρέπει να αναδιατυπωθεί η επίμαχη διάταξη και να απαλειφθεί η διατύπωση «εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς». Να λαμβάνονται, δηλαδή υπόψη, ανεξάρτητα από την ευκρίνεια, τόσο οι αεροφωτογραφίες του 1945 όσο και του 1960 για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως αγρού, ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό.
Τέλος, εκφράζω την ευαρέσκειά μου για την παράταση που δίνεται στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γεωργίου Αμυρά, μέσω σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε χτες στην Βουλή.».