Type to search

Είναι η πολιτική γένους θηλυκού;

Κορινθία Πολιτική

Είναι η πολιτική γένους θηλυκού;

Share

Και επίσημα έχουμε τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και σαν Κοινωνικό Επιστήμονα μου έκανε εντύπωση ότι εκλέχθηκε μόνο μία γυναίκα στο νέο Συμβούλιο. Σε σύνολο εικοσιπέντε συμβούλων εκλέχθηκε μόνο μία γυναίκα!

Τελικά η ποσόστωση φύλου, 33% γυναίκες, για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ενισχύει τις πιθανότητες εκλογής γυναικών; Μήπως οι ίδιες οι γυναίκες δεν πείθουν ότι θα κάνουν τη διαφορά οπότε δεν μας πείθουν για να τις ψηφίσουμε; Μήπως δεν έχουν ατζέντα και απλά συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια λόγω της ποσόστωσης; Μήπως η ατζέντα που έχουν δεν μπορεί να πείσει τις γυναίκες γιατί δεν απευθύνεται στα προβλήματα τους ή σε θέματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες σήμερα; Μήπως αυτά τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες τα θέτουν καλύτερα και πιο προσιτά οι άνδρες υποψήφιοι οπότε δεν έχει να κάνει καθόλου η επιλογή με το βιολογικό φύλο; Μήπως η μη ψήφιση των γυναικών έχει να κάνει με κατάλοιπα από το παρελθόν όταν οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι; Μήπως φταίει το δίπολο που ίσχυσε για χρόνια στον Ελλαδικό χώρο ότι οι γυναίκες συνδέονται με τον ιδιωτικό βίο και οι άντρες με τον δημόσιο βίο; Έχει να κάνει μήπως με παρωχημένες αντιλήψεις που δυστυχώς δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως στην Ελλάδα του 2023 ότι οι άντρες είναι πιο ικανοί από τις γυναίκες ενώ παντού παγκοσμίως το 2023 η επιλογή για μια θέση δεν έχει να κάνει με βιολογικά κριτήρια αλλά με μόνο κριτήριο τις ικανότητες και πλέον σε όλο και περισσότερες θέσεις ευθύνης επιλέγονται γυναίκες γιατί έχουν περισσότερες ικανότητες. Τελικά μήπως ευθύνονται και οι ίδιες όταν ζητάνε να ψηφιστούν μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκες ή όταν κάνουν συγκεντρώσεις μόνο για γυναίκες; Ένας άντρας δεν θέλει να ενημερωθεί για τα ζητήματα και τα προβλήματα των γυναικών;

Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου από προχθές για την τόσο χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής όπου ζω. Η αλήθεια είναι ότι δύο μέρες μετά και έπειτα από διάβασμα αρκετών επιστημονικών άρθρων για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική παραμένω προβληματισμένος και χωρίς ξεκάθαρη απάντηση για το τι μπορεί να φταίει. Σίγουρα όμως σε κάτι που εντόπισα και τον εαυτό μου είναι ότι για να έχουμε μια δίκαιη εκπροσώπηση πρέπει και εμείς να ψηφίζουμε ισότιμα άνδρες και γυναίκες, αυτούς και αυτές που θεωρούμε ότι μας πείθουν περισσότερο. Αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής για μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση στα όργανα έκφρασης των πολιτών. Έτσι, όταν μπορώ να ψηφίσω 4 υποψηφίους, η επιλογή μου είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθώ να συμβάλλω στην ισότητα της εκπροσώπησης των φύλων στα ανώτατα όργανα της λήψης αποφάσεων.

Ελπίζω μέχρι το 2028 τα πράγματα να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία στην κύρια Ελίνα Μενούνου.

Γιώργος Πλασσαράς
Κοινωνικός Ανθρωπολόγος