Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στον ιδιωτικό τομέα
Share
Αντίστροφα μετρούν τις ημέρες για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων οι μισθωτοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα, το οποίο πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν δουν στα ταμεία τους το δώρο οι εργαζόμενοι, τότε οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και πρόστιμα. Παράλληλα, μέχρι τις (10/12) θα γίνουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους ανέργους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Δείτε (κλικ εδώ) πώς πιο αναλυτικά υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για μισθωτούς και ειδικότερες κατηγορίες, όπως ωρομίσθιους, στους εργαζόμενους με μερική απασχόλησησ και στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Τι ισχύει για όσους απολύθηκαν / παραιτήθηκαν το 2023
Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στο 2023, αναλογικά με τις ημέρες εργασίας και τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου, κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ή κυμαινόμενες αποδοχές, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5- 31/12 ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης.
Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
Όσον αφορά την πληρωμή του, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κατέβαλε τα χρήματα που προβλέπονται με την παραίτηση – απόλυση, τότε υπάρχει η δυνατότητα να τα καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώην εργαζόμενου το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Τι γίνεται αν το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/ και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.
Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το ερώτημα ή την καταγγελία τους με ένα κλικ εδώ και να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.
Πηγή: cnn.gr