Στασινός – ΤΕΕ: Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη
Share
Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το ΤΕΕ να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι σύντομα θα έχουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ένα έργο εμβληματικόγια εσάς. Τι θα προσφέρει και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα, το οποίο όντως έχουμε σχεδιάσει, προτείνει, διεκδικήσει και στο τέλος υλοποιήσει. Για να μιλήσω απλά πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει με λίγα κλικς να έχουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που χρειαζόμαστε από την έκδοση αδειών, έως την υλοποίηση μίας επένδυσης.
Θα έχουμε μία, μοναδική και κοινή πηγή από όπου θα αντλούμε με λίγα κλικς, για να το πω σχηματικά,πληροφορίες για το τι ισχύει σε σχέση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία μίας αδειοδότησης, ανά περιοχή, με ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και ευκολία.
Αυτό που καταφέρνουμε είναι οποιοσδήποτε πολίτης, επαγγελματίας, επενδυτής να μπορεί από το σπίτι του ή από το γραφείο του σε όποιο σημείο της χώρας και του κόσμου βρίσκεται να λαμβάνει εύκολα και γρήγορα μία έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφορία. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, ποιοι όροι ισχύουν και ποιες προϋποθέσεις, όσα στοιχεία δηλαδή απαιτούνται για να φτιάξει κάποιος κάτι σε ένα οικόπεδο της χώρας θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον χάρτη.
Ήδη το έργο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα, σε λίγο χρόνο, θα είμαστε έτοιμοι και η πλατφόρμα θα μπει σε παραγωγική λειτουργία. Όταν λειτουργήσει δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν Υπουργό, κανέναν στο δασαρχείο, την πολεοδομία ή στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Θα έχεις όλες τις πληροφορίες μπροστά σου και τις ίδιες πληροφορίες θα έχει μπροστά της και η διοίκηση.
Είναι μια μεγάλη, θεσμική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τεχνικό κλάδο.
Και δεν είναι ένα σύστημα που φτιάχνεται και θα μείνει με όσα δεδομένα φτιάχτηκαν στην αρχή. Θα επικαιροποιείται συνέχεια. Θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούν να «κλειδώνουν», αν μου επιτρέπεται όλα τα αντίστοιχα συστήματα του δημοσίου που έχουν γεωχωρικά δεδομένα. Θα εμπλουτίζεται συνέχεια. Θα περάσει σε αυτό ολόκληρος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας, μόλις ολοκληρωθεί. Και πολλά άλλα.
Και είναι, από όσα γνωρίζω, το πρώτο, χρονικά, μεγάλο έργο ψηφιοποίησης, ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται. Και αρχίζει σταδιακά να αποδίδει οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία. Πιστεύω ειλικρινά ότι στην πλήρη του ανάπτυξη και λειτουργία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα αλλαγής, θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη.
Στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση το ΤΕΕ συμμετέχει με διάφορες πρωτοβουλίες, συνδέετε αυτά τα εργαλεία και με την ανθεκτικότητα στην οποία δίνετε έμφαση;
Ξέρετε, η ανθεκτικότητα είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας διότι και στα έργα ψηφιοποίησης, πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε αντιληφθεί και θέλουμε να το δει και η κοινωνία.
Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης επίσης, το ίδιο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
Ξέρετε, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που τρέχει παράλληλα με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα θεραπεύσει αυτό που όλοι ξέρουμε ως τεράστιο πρόβλημα: το ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι σήμερα συνολική εικόνα για όλες τις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει, δεν μπορεί να απαντήσει πόσα και ποια είναι τα έργα, για παράδειγμα οι γέφυρες. Ούτε πότε έχουν συντηρηθεί ή τί ανάγκες υπάρχουν. Τώρα δίνεται αυτή η ευκαιρία. Σε λίγο θα κληθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς να «περάσουν« στο σύστημα όλα τα έργα που έχουν υπό την ευθύνη τους. Και τα στοιχεία τους, όπως πότε κατασκευάστηκαν, πότε συντηρήθηκαν, από ποιον, τις αρμοδιότητες κλπ. Και θα αποκτήσει η Πολιτεία έτσι για πρώτη φορά για τις ανάγκες, πχ συντήρησης, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει. Ώστε να μπορέσουμε να προλαμβάνουμε αστοχίες και καταστροφές. Και να έχουμε στοιχεία αν τυχόν συμβούν καταστροφές. Αυτό είναι μια δράση ακριβώς στην καρδιά της Ανθεκτικότητας που μέχρι σήμερα έλειπε από τη χώρα.
Προωθούμε παράλληλα και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας, στηριζόμενα στην ψηφιοποίηση όπως είναι οιΈξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.Ακόμη, οι Έξυπνες Διαβάσεις για την οδική και αστική ασφάλεια, ο οδοφωτισμός μεγάλων οδικών αξόνων…
Και ιδίως πρέπει να αναφέρω τον προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Οι έλεγχοι αυτοί, που ξεκινούν μέσα στον Μάιο, σε κρίσιμες υποδομές είναι στην καρδιά της Ανθεκτικότητας, αποτελούν νέο καθήκον και δουλειά για τους Μηχανικούς, κυρίως όμως είναι προσφορά από τους Μηχανικούς στο κοινωνικό σύνολο.
Για το ΤΕΕ είναι μία εκλογική χρονιά και στις 19 Μαΐου έχετε κάλπες σε όλη τη χώρα. Πιστεύετε ότι ο απολογισμός των τελευταίων ετών είναι θετικός;
Ο απολογισμός είναι θετικός για το ΤΕΕ και για το επάγγελμά μας καθώς καταφέραμε να το εξελίξουμε, να δημιουργήσουμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου.
Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες την επέκτασή του σε νέες υπηρεσίες και τομείς.Προχωρήσαμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, στο ψηφιακό Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ, την καταγραφή και έλεγχο των υποδομών προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια, με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο ΤΜΕΔΕ, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας των μηχανικών και των εργολάβων που ξεκίνησε, πρώτο στη χώρα, να παρέχει και μικροπιστώσεις εκτός τραπεζικού τομέα.
Υλοποιούμε νέα έργα που θα ενισχύσουν τη δουλειά μας όπως ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η Ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
Προχωρήσαμε με προτάσεις αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσιών συμβάσεων και των δημοσίων έργων, με νέες τεχνικές οδηγίες και κανονισμούς, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σίγουρα δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι όλα όσα κάνει το ΤΕΕ σήμερα, η μεγάλη τομή που έχει καταφέρει να αναλαμβάνει και να προωθεί έργα που η Πολιτεία δεν μπορούσε να κάνει εδώ και 50 χρόνια, είναι σημαντικά για την μετέπειτα πορεία μας.