LOADING

Type to search

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε στη Βουλή άμεση λύση για την έλλειψη νερού στο Λουτράκι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων σε αυτό υποχρέωση της Πολιτείας!

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε στη Βουλή άμεση λύση για την έλλειψη νερού στο Λουτράκι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων σε αυτό υποχρέωση της Πολιτείας!

Share


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορίνθιας, Γιώργου Ψυχογιού, και την συνυπογραφή τριών τομεαρχών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή του Λουτρακίου. Όπως τονίζεται, το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αφορά σε βασικές ανάγκες των πολιτών και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να εξασφαλίζεται καθολική πρόσβαση σε επαρκή και ποιοτική παροχή νερού.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση, όπως κατατέθηκε, με τα σημεία που θέτει και τα επίμαχα ερωτήματα που καλούν σε ξεκάθαρες απαντήσεις και άμεσες ενέργειες:      

Αθήνα, 09/08/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Απαιτείται άμεση παρέμβαση για την έλλειψη νερού στο Λουτράκι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η καθολική πρόσβαση σε αυτό κοινωνικό δικαίωμα»

Εδώ και πάνω από ένα μήνα, ολόκληρες περιοχές, γειτονιές, οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων, βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού χωρίς νερό για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Κι αυτό, την στιγμή που το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ποιοτικά στους πολίτες από τους Δήμους και την Πολιτεία. Και, βέβαια, όταν αυτή η κατάσταση αφορά στο Λουτράκι, την ιστορική λουτρόπολη και γνωστό για τα νερά του, αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αδειοδοτήσεις εμφιαλωτηρίων, όπως αυτή στην NU Aqua και, μάλιστα, με fast track διαδικασίες (υπ’αρ. 32775/17.04.2024 Απόφαση ΓΓ Αποκ. Διοίκησης Αττικής και σύμφωνη γνώμη του Δήμου), για γεωτρήσεις που θα αντλούν τεράστιες ποσότητες νερού (300.000 κυβικά το χρόνο) από τα σταθερά αποθέματα του μεταλλικού υδροφόρου ορίζοντα, είναι καταστροφικές και πρέπει να ανακληθούν.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, κ. Γκιώνης, μίλησε για παράλειψη και λάθος από τη μεριά του, ενώ το Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης αδειοδότησης, με την αντιπολίτευση να κάνει αναφορά σε μια αλληλουχία γεγονότων που θεωρεί όχι τυχαία και στην αντιμετώπιση της εταιρείας ως επικυρίαρχης πάνω στον βασικό πόρο του νερού για το Λουτράκι και τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, αίτηση θεραπείας – ενδικοφανή προσφυγή, όπως μας κοινοποιήθηκε, έχει καταθέσει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ο δικηγόρος Κορίνθου, κ. Λόης, ζητώντας την ανάκλησή της και παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα και στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων (ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ.) απέστειλε κάλεσμα στα μέλη του για τον συντονισμό δράσεων για την ακύρωση της άδειας ανόρυξης γεώτρησης της NU AQUA στο Υδροφόρο Ορίζοντα.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της παρατεταμένης ξηρασίας, η προστασία των αποθεμάτων νερού και του υδροφόρου ορίζοντα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα του Δήμου και της Πολιτείας.

Όπως και οι υποδομές του νερού, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων, γεωτρήσεων, δεξαμενών, μετρητών και συνολικά του δικτύου. Εκατοντάδες τέτοια έργα χρηματοδοτήθηκαν και δρομολογήθηκαν, μέσα σε εποχές μνημονιακών περιορισμών, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν από όλες τις ΔΕΥΑ της Κορινθίας, αλλά και πανελλαδικά.

Άλλωστε, μετά και την περσινή φωτιά του Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, οι ζημιές σε δεξαμενές νερού και συναφείς υποδομές δεν αποκαταστάθηκαν ακόμα και σήμερα, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης ένα χρόνο πριν.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι ότι εδώ και πάνω από ένα μήνα οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν για να αγοράζουν νερό να πιουν και να μαγειρέψουν. Γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο πανάκριβο κόστος ζωής που έχει διαμορφώσει η κυβέρνησή σας για την κοινωνική πλειοψηφία. Κατάσταση, όμως, πρωτίστως απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη για το 2024, που πρέπει άμεσα να σταματήσει και να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε ένα βασικό δημόσιο αγαθό που αφορά στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και την ασφάλεια του πληθυσμού.

Όπως έχουμε αναδείξει με πληθώρα κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, για την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα, την πλήρη εμπορευματοποίηση και την εγκατάλειψη των υποδομών του νερού οι ευθύνες των Υπουργείων σας που είναι πολύ μεγάλες. Εκτός αυτών, στην περίπτωση του Λουτρακίου μπορούσατε και οφείλατε σε συνεργασία με τον Δήμο που είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενεργήσετε πολύ πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά, να ολοκληρώσετε έργα και παρεμβάσεις για να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, προασπίζοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή, το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό που η πρόσβαση όλων πρέπει να εξασφαλίζεται με ποιότητα και επάρκεια.

Επειδή, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη των εταιρειών. Η Πολιτεία και ο Δήμος οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα και να θέτουν αυστηρούς κανόνες για την προστασία των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα και του δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή, η επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των πολιτών που δεν έχουν νερό για βασικές χρήσεις εδώ και πάνω από ένα μήνα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να συνεχιστεί.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε σε συνέχεια και της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, να ανακληθεί η άδεια ανόρυξης γεώτρησης σε συγκεκριμένη εταιρεία (NU Aqua), που αντλεί πλέον από τα σταθερά αποθέματα του μεταλλικού υδροφόρου ορίζοντα;
2. Θα λάβετε άμεσα μέτρα για την στήριξη των πολιτών, που στερούνται νερού για βασικές χρήσεις, με προμήθεια εμφιαλωμένων νερών, παροχή νερού από υδροφόρες του Δήμου και άλλα μέσα, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους;
3. Θα απαλλαγούν οι πολίτες που πλήττονται από την έλλειψη νερού από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που διαρκεί αυτή η – χωρίς υπαιτιότητά τους – κατάσταση;
4. Θα αξιοποιήσετε, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την Κορινθία αλλά και όλη την Ελλάδα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ. και των υπόλοιπων ΔΕΥΑ της Κορινθίας;
5. Θα ενισχύστε την ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με προσωπικό και μέσα, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις που, για το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, πολλαπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού;
6. Θα δώσετε επιτέλους τη δέουσα προσοχή και έμφαση στο τεράστιο ζήτημα της λειψυδρίας με έργα υποδομής και σχεδιασμό για το Λουτράκι, τους Αγίους Θεοδώρους, την επανεκκίνηση του το Φράγματος του Ασωπού και την υλοποίηση μικρών φραγμάτων σε όλο το Νομό για νερό ύδρευσης και άρδευσης;

                                                    Οι Ερωτώντες βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος, ΠούλουΓιώτα,  Ζαμπάρας Μιλτιάδης, Μαμουλάκης Χαράλαμπος