Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτη Λουζιώτη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Share

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκοπραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του ΠΕΣΠ, Παναγιώτης Λουζιώτης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Κωνσταντίνος Στάικος , με αντικείμενο κρίσιμα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής, επιχειρηματικότητας και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα νέα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία του Υπουργείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και στα νέα καθεστώτα που προωθούνται για τη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και τις παραμεθόριες περιοχές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ο κ. Λουζιώτης έθεσε ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών χρηματοδότησης και αδειοδότησης, καθώς και την ενίσχυση παρεμβάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών οικονομιών και των οργανωμένων υποδοχέων επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι προοπτικές που ανοίγει το θεσμικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως αυτό ρυθμίζεται με τον ν. 4982/2022, ο οποίος καθορίζει ενιαίο πλαίσιο για την ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία τους, καθώς και ειδικά κίνητρα ίδρυσης, αδειοδότησης και εγκατάστασης επιχειρήσεων εντός αυτών.
Παράλληλα, εξετάστηκε εκτενώς το θέμα της κατάρτισης και πιστοποίησης χειριστών μηχανημάτων έργου, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια στην εργασία, την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και την κάλυψη αναγκών της αγοράς εργασίας.
Όπως επισημάνθηκε, με το άρθρο 74 του ν. 4982/2022 προστέθηκε το άρθρο 4Β στον ν. 3982/2011 και προβλέφθηκε ειδικό πλαίσιο για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας χειρισμού μηχανημάτων έργου της ειδικότητας 2, με διακριτές ρυθμίσεις για μηχανήματα έως 2.500 kgr, έως 4.000 kgr και άνω των 4.000 kgr, καθώς και δυνατότητα πιστοποίησης τεχνικής επάρκειας από διαπιστευμένο φορέα κατά το πρότυπο ELOT EN ISO 17024.
Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για χειριστές μηχανημάτων έργου έως 4.000 kgr, όπως αποτυπώνονται στα σχετικά εισηγητικά κείμενα και στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική επάρκεια των εργαζομένων και να καλυφθούν σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων σε κλάδους όπως η εφοδιαστική, οι τεχνικές εργασίες και η βιομηχανική δραστηριότητα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας υπογράμμισε ότι η διασύνδεση των αναπτυξιακών πολιτικών με στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων προοπτικών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της περιφέρειας.
Κατόπιν οι πρόεδροι συναντήθηκαν επίσης με τον Γενικό Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Βασίλειος Σιαδήμας καθώς την Γενική Γραμματέα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Αικατερίνη Οικονόμου.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ Υπουργείων, Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, ώστε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι θεσμικές παρεμβάσεις να μεταφραστούν σε απτά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας εξέφρασε την πρόθεση του φορέα να συνεχίσει με συνέπεια τις παρεμβάσεις του προς την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να αναδεικνύονται οι ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας της Κορινθίας και να προωθούνται λύσεις με αναπτυξιακό και περιφερειακό αποτύπωμα.








