Το πρόγραμμα δακοκτονίας ολοκληρώθηκε, αλλά οι κίνδυνοι από το δάκο και κυρίως από την κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο παραμένουν.
Γι’ αυτό και οι παραγωγοί ελαιολάδου της Μεσσηνίας πρέπει να μεριμνούν και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του νομού, με έδρα την Καλαμάτα.
Στην ανακοίνωση αυτή η Διεύθυνση σημειώνει:
«1) Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της διεύθυνσής μας το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν την συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά την μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
2) Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες κερκόσπορας και γλοιοσπορίου. Συμπτώματα των ασθενειών αυτών έχουν ήδη παρατηρηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, στις παραπάνω περιοχές. Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα και με τις οδηγίες των γεωπόνων.
Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και ψεκασμού».
Πηγή: eleftheriaonline.gr