Ετοιμάζονται τώρα για τα φωτοβολταϊκά οι ΤΟΕΒ στην Αργολίδα

Share


Ένα βήμα πιο κοντά στην εξοικονόμηση πόρων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και νερού, βρίσκονται πλέον οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας, που πρίν από λίγους μήνες είχαν επισημάνει την ανάγκη άρσης του κορεσμένου και την επέκταση του δικτύου κατά 30MW.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΤΟΕΒ όλης της Πελοποννήσου, μετά την άρση του κορεσμένου, θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί κατά 60% το ενεργειακό κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Πιο κοντά, όμως, από όλους είναι ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακιού, που ήδη έχει επενδύσει στην ευφυή γεωργία.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιώργος Πλατής, «μετά από την απόφαση για άρση του κορεσμένου προετοιμαζόμαστε πλέον και για την κατάθεση αίτησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η εγκατάσταση αφορά μία από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρότασή μας στο ΥΠΑΑΤ, στο Μέτρο 4.3.1, για να ολοκληρώσουμε το έργο άρδευσης σωστά σε όλη την περιοχή ευθύνης μας και περιμετρικά αυτής, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία στα καλλιεργητικά έξοδα των μελών μας, σύμφωνα και με τον αρχικό μας σχεδιασμό». Η συνολική έκταση των φωτοβολταικών αναμένεται να είναι περίπου 12 στρέμματα και η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάσει το 55% περίπου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πλατής, «εφαρμόζοντας στην πράξη Γεωργία Ακριβείας, θα υποστηρίξουμε, πέρα από τις καλλιέργειες μας, και το περιβάλλον της περιοχής μας».

Τεχνολογία αιχμής στο χωράφι

Το καινοτόμο σύστημα άρδευσης για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας ήδη έχει δυνατότητα μείωσης του κόστους κατά 35%. Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα, που υποστηρίζεται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και με σειρά από τεχνολογίες αιχμής επιτυγχάνεται οικονομία τόσο στο νερό, όσο και στην ενέργεια που καταναλώνεται.

Η ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων περιλαμβάνει 200 βάνες – μετρητές (από τις 800 που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της περιοχής), καθώς και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας τους με το αντλιοστάσιο για τον έλεγχο της άρδευσης στα κτήματα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα καιρού, κλίματος και υγρασίας εδάφους των 3 μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην περιοχή.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, με φορέα υλοποίησης το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.

Του Γιώργου Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr