Η θέα και μόνο του καρχαρία προκάλεσε τρόμο κι ανησυχία.
Όμως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για γλαυκοκαρχαρία. Prionace glauca – Blue shark – Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος.
Πρόκειται για έναν από τους πιο γρήγορους καρχαρίες του κόσμου αλλά και από τους πιο κυνηγημένους για τα πτερύγια τους. Η παρουσία του στα ανοιχτά μας πελάγη είναι σχετικά συχνή, ενώ εισέρχεται τακτικά στον Κορινθιακό κόλπο – πιθανότατα για να αναπαραχθεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο είδος δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αντίθετα μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο καρχαρίας από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως η υπεραλίευση, που καταστρέφει τα αποθέματα τροφής γι’ αυτόν, παρά ο άνθρωπος από τον καρχαρία.
Όσον αφορά τις ελληνικές θάλασσες ούτε έχει συμβεί ποτέ κάποιο θανατηφόρο περιστατικό, ούτε είναι τόσο εύκολο να υπάρξει συνάντηση με καρχαρία.
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη καρχαριοειδών που τρέφονται κυρίως με ψάρια. Ο πιο συνηθισμένος καρχαρίας στα ελληνικά νερά είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γαλάζιος καρχαρίας.
Μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα μήκος, αλλά σπάνια ξεπερνά τα 3 μέτρα και τα 200 κιλά βάρος. Καθώς ακολουθεί κοπάδια ψαριών για να τραφεί, μπορεί να εισέλθει σε κόλπους και να παρατηρηθεί σε ρηχά νερά όπως έγινε και στο λιμανάκι του Λουτρακίου.
Υπολογίζεται πως 10 με 20 εκατομμύρια καρχαρίες του συγκεκριμένου είδους σκοτώνονται κάθε χρόνο από ψαράδες. Το κρέας τους χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και από τη φαρμακοβιομηχανία.
Από το 1580 ως το 2013 έχουν καταγραφεί μόνο 4 θανατηφόρα περιστατικά από επίθεση από το συγκεκριμένο είδος καρχαρία.
Πηγή: loutraki365.gr