512 οι πρόσφυγες στο Πόρτο Χέλι – Πόσο στοιχίζει η φιλοξενία τους;

Share

Στη προχθεσινή της έκδοση η «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου για το «ξεχειμώνιασμα» 6.000 προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα μέσω του προγράμματος που υλοποιείται και στην Αργολίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε ξενοδοχεία φιλοξενούνται 167 πρόσφυγες στο Μεσολόγγι, 396 άτομα στους Αγίους Θεοδώρους, 414 στη Νέα Μάκρη, 512 στο Πόρτο Χέλι, 178 στην Εύβοια, 93 στο Κιλκίς, 114 στη Βέροια και 100 στις Σέρρες.

Παράλληλα, αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε δομές στην Ελευσίνα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στη Θήβα, στην Ανδραβίδα και στο Σχιστό.

Αναλυτικά:

«Τσουχτερό» οικονομικά αποδεικνύεται το «ξεχειμώνιασμα» του πληθυσμού αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hotspots σε Λέσβο (Μόρια), Σάμο (Βαθύ), Χίο (ΒΙΑΛ), Λέρο και Κω.

Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου 1.200 ευρώ το άτομο κάθε μήνα για τη φιλοξενία και τη διαβίωση 6.000 αιτούντων άσυλο, για τους επόμενους έξι μήνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον κονδύλι


Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις πριν από μία εβδομάδα, χορήγησε πρόσθετο ποσόν ύψους 43,7 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη δημιουργία 6.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας κατά τους χειμερινούς μήνες για όσους μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές υποδοχής στα νησιά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται εδώ και μήνες και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του μέτρου των επιστροφών (που προβλέπεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει), οδήγησε στις εικόνες εξαθλίωσης των ΚΥΤ στα νησιά, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η «λύση» που προκρίθηκε από την κυβέρνηση, μετά την απαράδεκτη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) σε Λέσβο και Σάμο, κυρίως τους τελευταίους μήνες, είναι η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα και η ενοικίαση ξενοδοχείων για τη διαμονή τους. Και όπως κάθε λύση της τελευταίας στιγμής, θα κοστίσει αρκετά παραπάνω.

«Δεν υπάρχει πλέον προσφυγική κρίση, αλλά μια κρίση διαχείρισης που οδηγεί κάθε λίγο σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, επιλέγεται πάλι η πιο ταχεία αλλά ακριβή λύση.

Η λύση της υποκατάστασης της ελληνικής διοίκησης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης», αναφέρει ενδεικτικά στην «Κ» ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, πριν από ένα μήνα, σε σχέση με το κόστος φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά.

«Δεν είναι βιώσιμη λύση η φιλοξενία σε ξενοδοχεία, είτε πληρώνει το Δημόσιο 10 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο είτε πληρώνουν οι διεθνείς οργανισμοί το εξωφρενικό ποσό των 36 ευρώ, όπως αποκάλυψε, μάλλον άθελά του, ο κ. Βίτσας στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Από την αρχή του μήνα έως και τις 20 Νοεμβρίου από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έχουν μεταφερθεί 3.281 αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, από τη Μόρια της Λέσβου 1.322 άτομα, από τη Σάμο 722, από τη Χίο 826, από τη Λέρο 204 και από την Κω 207 άτομα.

Συνολικά, από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την προηγούμενη Παρασκευή ταξίδεψαν από Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω πάνω από 24.000 άτομα.


Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: argolikeseidhseis.gr