Την εφάπαξ παροχή «κοινωνικού μερίσματος» σε περισσότερα από 1.300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία αποφάσισε και φέτος η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν συνολικά 710 εκατ. ευρώ από το «υπερπλεόνασμα» των 885 εκατ. ευρώ που αναμένεται κατά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
Η παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης αποτυπώνεται σε τροπολογία που κατέθεσαν προχθές στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου. Η τροπολογία δεν καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης για το φετινός κοινωνικό μέρισμα ούτε τον τρόπο υπολογισμού του ούτε το ακριβές ύψος του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος ούτε τη διαδικασία καταβολής του. Προβλέπει απλώς ότι όλα αυτά τα ζητήματα καθώς και πλήθος άλλων αναγκαίων λεπτομερειών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Όπως και το 2017
Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» καθώς και τα ποσά που θα καταβληθούν φέτος στους δικαιούχους θα είναι ίδια με αυτά που είχαν δοθεί πέρυσι, δηλαδή θα κυμαίνονται από 250 έως 1.350 ευρώ ανάλογα με τα ετήσια εισοδήματα και τον αριθμό των μελών των νοικοκυριών που θα πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χορήγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν, ειδικότερα, ότι με την εφαρμοστική κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί και θα εκδοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα προβλέπεται η καταβολή του «μερίσματος» σε κάθε άτομο που διαμένει μόνο του σε κάποια οικία καθώς και σε κάθε «νοικοκυριό», δηλαδή σε κάθε ομάδα ατόμων που συγκατοικούν σε μία οικία (είτε πρόκειται για τυπική οικογένεια είτε απλώς για συγκατοικούντες συγγενείς ή φίλους), εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια και κριτήρια διαμονής.
Ατομα τα οποία «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων ή άλλων συγγενών ή φίλων τους, ακόμη κι αν πληρούν από μόνα τους, βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, τα οριζόμενα κριτήρια χορήγησης δεν θα δικαιούνται να λάβουν ξεχωριστά το «μέρισμα», αλλά θα θεωρούνται ενταγμένα στις ομάδες ατόμων με τα οποία συγκατοικούν. Το εάν ένα «νοικοκυριό» δικαιούται να λάβει την εισοδηματική ενίσχυση θα εξαρτάται από το άθροισμα των εισοδημάτων και από το άθροισμα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των μελών.
Κόφτες
Προκειμένου να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια:
* Ως ετήσιο εισόδημα κάθε δικαιούχου, δηλαδή μονοπρόσωπου νοικοκυριού, θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματός από όλες τις πηγές κι από όλες τις κατηγορίες, (συμπεριλαμβανομένων και όλων των αφορολόγητων ή ειδικώς φορολογούμενων ποσών) και του τεκμαρτού εισοδήματος.
* Ως ετήσιο εισόδημα κάθε «νοικοκυριού» θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών του «νοικοκυριού». Για κάθε μέλος του «νοικοκυριού» θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού εισοδήματος. Τα ενήλικα εξαρτώμενά τους τέκνα που το 2017 σπούδαζαν σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής του «νοικοκυριού» θα θεωρούνται κι αυτά μέλη του συγκεκριμένου «νοικοκυριού». Για κάθε τέτοιο μέλος, ως ετήσιο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ.
Πηγή: eleftherostypos.gr