Πάτρα: Καταρρέουσα η βιώσιμη αλιεία σε Κορινθιακό και Πατραϊκό;

Share

H επιλογή ανάμεσα σε βιώσιμη και καταστροφική αλιεία είναι καθοριστικός παράγων τόσο για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και για τη διατήρηση του αλιευτικού τομέα ως σημαντικού παράγοντα της διατροφής μας.

Αυτό ήταν ένα κεντρικό συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας συνεδριακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «ο ΝΗΡΕΑΣ», την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του φετινού FORUM Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ της Πάτρας.
Την ανάγκη ορθής διάγνωσης των προβλημάτων του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ιδίως της πτώσης των ιχθυοαποθεμάτων τόνισε ο βασικός ομιλητής Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι σημαντικό τόνισε να έχουμε στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε αν η πτώση των πληθυσμών των ψαριών οφείλεται σε καταστροφική αλιεία, υπεραλίευση ή ξενικά εισβολικά είδη. Τα κενά τόσο στην επίσημη συγκέντρωση στοιχείων, δηλαδή αυτή που προέρχεται από τα κρατικά σημεία ελέγχου όσο και στην επιστημονική έρευνα είναι επείγον να καλυφθούν, υπογράμμισε ο κ. Κουτσικόπουλος.
Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως τόνισε ο επόμενος ομιλητής, εκπρόσωπος των οργανώσεων μελών του ΝΗΡΕΑ, Γιώργος Παλαμάρης, επιμείναμε και συμβάλαμε στη συμπερίληψη του Κορινθιακού Κόλπου στις περιοχές Natura 2000, και ζητάμε να κηρυχθεί «προστατευόμενη περιοχή αλιείας». Διότι αυτό συνεπάγεται χρηματοδότηση συστηματικής επιστημονικής παρακολούθησης και μπορεί να γίνει χωρίς νέα νομοθεσία.
Ο τρίτος ομιλητής, ο παράκτιος αλιέας Κωνσταντίνος Κουμούτσος, υποστηρίζοντας τη θέση ότι «βιώσιμη αλιεία είναι μόνο η νόμιμη αλιεία» αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλυφθούν τόσο ασάφειες (ηθελημένες κάποιες φορές) στους κανονισμούς, όπως η ασάφεια στα όρια των περιοχών της προστατευόμενης ποσειδωνίας, όσο και τα ελλείμματα στην ταχεία και αποτελεσματική πάταξη των παρανομιών και των καταστροφικών πρακτικών. Συρόμενα στο βυθό εργαλεία, ή άλλα που εμμέσως μετατρέπονται σε τέτοια, διακίνηση άγνωστων ποσοτήτων εκτός ιχθυόσκαλας Πατρών, σε λιμάνια όπως της Κάτω Αχαγιάς, οδηγούν σε λαθεμένη εικόνα για τις πραγματικές ποσότητες ψαριών που βγαίνουν από τις θάλασσές μας.
Η συστηματική καταπολέμηση της παρανομίας και των ανεύθυνων πρακτικών «σαρώματος» των ιχθυοπληθυσμών, η κάλυψη των κενών γνώσης που έχουμε, η αποσαφήνιση των όποιων νομοθετικών αδυναμιών είναι βήματα απαραίτητα για τον αναπροσανατολισμό της αλιείας από τον κίνδυνο κατάρρευσης στη σταθερότητα και τη βιώσιμη προοπτική.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα για τους παραπάνω στόχους ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) Θανάσης Πετρόπουλος καθώς και τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Αγγελόπουλος και Σπυρίδων Σπυρόπουλος.
Πηγή: pelop.gr