Γιώτα Μπάγκα:Kαιρός να δουλέψουμε για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ζώων

Share

Γιώτα Μπάγκα :Η ομιλία μου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις φόλες στον Κόρφο Κορινθίας
Η προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ζώων αποτελεί πόλεμο κατά της βαρβαρότητας.

Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή όλων όσοι θέλουν να αποκαλούνται άνθρωποι. Ο άνθρωπος το ανώτατο είδος στην κλίμακα των ζώων εξημέρωσε τα πρώτα ζώα του και μάλιστα το σκύλο περίπου το 20000 πΧ και από το 7000 πΧ ο σκύλος ήταν οικόσιτο ζώο. Ο άνθρωπος εξημέρωσε το εξαιρετικό αυτό ζώο λόγω των εκπληκτικών δεξιοτήτων του στο κυνήγι και ως φύλακας. Από τότε ο σκύλος συντροφεύει τη ζωή μας ως σύντροφος και ως συνοδοιπόρος στις καλές και στις κακές μας στιγμές. 
Ο δικός μου σκύλος λεγόταν Αλή. Ένα χειμωνάτικο χάραμα καθώς ο άντρας μου Χρήστος πήγαινε στην υπηρεσία του όπου υπηρετεί ως πυροσβέστης είδε μέσα στη μέση του δρόμου ένα μικρό λευκό κουτάβι παρατημένο που έκλαιγε. Δεν είχαμε ποτέ σκύλο και τα παιδάκια μου ήταν ακόμα πολύ μικρά. Τον έφερε στο σπίτι και από τότε έγινε μετά τα παιδιά μας το 7ο μέλος της οικογένειάς μας. Ο Αλή μας όπως και κάθε σκύλος βοήθησε τα μικρά παιδάκια μου να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους. Τα έκανε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Έμαθαν να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων και τα δικά τους, απέκτησαν ενσυναίσθηση, πράγμα που λείπει από πολλούς την θηριώδη εποχή μας… 
Τα ζώα γενικά βοηθούν το παιδί να οριοθετήσει τη συμπεριφορά του και μάλιστα αυτή η αυτορρύθμιση δεν επιβάλλεται από τους γονείς αλλά προέρχεται από το ίδιο το παιδί
Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική
• Ικανότητα στη μάθηση.
• Ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.
• Διάθεση για περισσότερη σωματική άσκηση.
• Συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας. Σε σχετική μελέτη βρέθηκε ότι τα νήπια και τα βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, κλασικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας.
• Υπευθυνότητα, φροντίδα για τους άλλους και αίσθηση ικανότητας. Το παιδί νιώθει και είναι χρήσιμο.
• Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση ενδυναμώνονται.
Για να μην αναφερθούμε στην πρόσφορά τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε ηλικιωμένους.
Δυστυχώς τα αδέσποτα ζώα είναι ανυπεράσπιστα και φοβισμένα. Είναι εύκολο θύμα όσων τα μισούν. Αν λοιπόν θέλουμε να δημιουργούμε κοινωνίες μίσους και βαρβαρότητας δεν έχουμε παρά να αφήσουμε κάποιους υπανθρώπους να σκοτώνουν τα ζώα . Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε ως κοινωνία αν επιτρέπουμε την εγκληματική δράση εις βάρος ανυπεράσπιστων ψυχών. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για την προστασία των ζώων , για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Γιατί, αν θεωρούμε πως το μόνο είδος που μπορεί να έχει δικαιώματα σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι το ανθρώπινο, τότε πραγματικά έχουμε χάσει το παιχνίδι του πολιτισμού και έχουμε αφήσει την βαρβαρότητα κυρίαρχη. 
Θεωρώ ότι το πρώτιστο είναι η εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατό στα 6 χρόνια του Δημοτικού σχολείου , στα 3 χρόνια του Γυμνασίου και στα 3 του Λυκείου να μην υπάρχει μία αναφορά ή μια δράση που να ενισχύει το φιλοζωικό ενδιαφέρον, να καλλιεργεί την αγάπη για τα ζώα ως υπέρτατη ένδειξη υψηλού πολιτισμού. Μετά την οικογένεια , ο ρόλος της καλλιέργειας κουλτούρας φιλοζωικής ανήκει στο σχολείο. Ας αρχίσουμε από τώρα να εκπαιδεύουμε γονείς που θα μεγαλώσουν παιδιά με αγάπη και σεβασμό για τα ζώα και τη ζωή. Η ανάπτυξη και καλλιέργεια φιλοζωικής στάσης θα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης ειδικά στο δημοτικό σχολείο. Και η πίεση των φιλοζωικών οργανώσεων και των φιλόζωων πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.
Ως πολίτες οφείλουμε να επιλέγουμε ανθρώπους με εγνωσμένο φιλοζωικό ενδιαφέρον για να μας αντιπροσωπεύσουν. 
Αγαπητοί φίλοι,
Ο Αριστοτέλης έγραψε στα «Πολιτικά» του πως όταν ο άνθρωπος σπάζει τη σχέση του με τη δικαιοσύνη γίνεται χειρότερος κι από ζώο στις ερωτικές απολαύσεις και στο φαγητό.
Και γίνεται χειρότερος, γιατί ενώ τα ζώα υπακούν απλά στους νόμους της φύσης , εμείς οι άνθρωποι υποτίθεται πως φτιάξαμε νόμους για να αμβλύνουμε την σκληρότητα της φύσης και να κάνουμε την κοινωνία μας δικαιότερη και άξια να ζούμε σ’ αυτή. Εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε το εργαλείο της λογικής που όμως το μετατρέψαμε σε όπλο καταστροφής. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τις ζωώδεις καταβολές μας, είναι καιρός να εξανθρωπιστούμε κι άλλο, είναι καιρός να δουλέψουμε για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ζώων.