Σκοπός και στόχος της νέας περιφερειακής αρχής πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόνοιας στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, με τρόπο γρήγορο αλλα και αποτελεσματικό.
Η σημερινή εικόνα είναι πρόχειρη και αποκαρδιωτική.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις νέες τεχνολογίες προκειμένου, να δημιουργεί μία αξιόπιστη και σοβαρή τράπεζα πληροφοριών, που θα είναι πολύτιμο εργαλείο για την χάραξη της περιφερειακής πολιτικής στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
Προτείνουμε την δημιουργία του “κέντρου δικτύωσης κοινωνικών αναγκών”, που θα δίνει την ευκαιρία μιας δυναμικής πληροφόρησης του χάρτη των Προνοιακών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας που λειτουργούν στην Περιφέρεια, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ενημέρωση του πολίτη για ζητήματα που απασχολούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (συνταξιοδοτικά, επιδόματα, βιβλιάρια υγείας, συσσίτια, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο κλπ).
Το πρόγραμμα θα παρέχει με ψηφιοποιημένο τρόπο τις ενιαίες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά σε κάθε πολίτη και φορέα ανάλογα με το αίτημά του.
Θα δίδεται επίσης η δυνατότητα διασύνδεσης με τυχόν υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα ιδρυμάτων Υγείας και Πρόνοιας των φορέων που ήδη λειτουργούν.
Ο πολίτης κυριολεκτικά με ένα κλικ, θα μπορεί άμεσα να μάθει ότι τον αφορά είτε αυτό είναι θέμα υγείας είτε είναι θέμα πρόνοιας.
Το έργο θα παρέχει επίσης πληροφόρηση για το δυναμικό της Υγείας (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ιατρεία, ιδιωτικά κέντρα, ειδικότητες, μηχανικός εξοπλισμός κλπ) και τη γεωγραφική κατανομή του με παρουσίαση διαδρομών ταχείας πρόσβασης μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και κινητών συσκευών (ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα) για τη πλήρη και άμεση υποστήριξη έκτακτων αναγκών.
-Θα υποστηρίζει πολύγλωσση παρουσίαση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για επισκέπτες ή υποψήφιους επισκέπτες της Πελοποννήσου.
-Θα υποστηρίζει μηχανισμούς ταχείας ανεύρεσης πληροφοριών Υγείας και Πρόνοιας.
Αυτές οι δυνατότητες θα αναβαθμίσουν δραστικά την εικόνα της Πελοποννήσου και στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους πιθανούς επισκέπτες της και θα συντελέσουν σημαντικά στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και ιατρικού τουρισμού.
Στην τράπεζα πληροφοριών, θα είναι κατεγεγραμμένες Οι ΜΚΟ, οι εθελοντικές ομάδες, οι φορείς αλλά και οι περιφερειακές δομές που μπορούν να παρέχουν Πρόνοια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως:
-ΑΜΕΑ
-Κακοποιημένες γυναίκες
-Εξαρτημένα άτομα
-Χρόνια πάσχοντες
Το πληροφορικό σύστημα θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αξιολόγησης, κριτικής και παραπόνων, ημερολόγιο γεγονότων-παρουσίαση ανά ημερομηνία προγραμματισμένων γεγονότων σχετικά με την Υγεία και Πρόνοια, π.χ. εμβολιασμοί, συσσίτια, λειτουργία κοινωνικού ιατρείου/φαρμακείου, ημερίδες/διαλέξεις κλπ.
Το διαδικτυακό αυτό πληροφοριακό σύστημα θα λειτουργεί με την συνεργασία της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των ΠΕ, που θα το εμπλουτίζουν συνεχώς και θα μεταφέρουν τα απαραίτητα δεδομένα στην τράπεζα πληροφοριών.
Το όλο εγχείρημα μπορεί να λειτουργήσει εύκολα, πολυ οικονομικά και να αλλάξει τον χάρτη της υγείας στην Πελοπόννησο με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.