ΚΟΒ Υγείας Της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ
Δελτίο Τύπου για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νομόμε αφορμή την Πανδημία.
Η μικρή έκταση και θνητότητα της επιδημίας στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές του δημοσίου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά, μπροστά μάλιστα και στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο νέας έξαρσης.
Το σύστημα δημόσιας υγείας ήταν πριν την πανδημία και παραμένει πολύ μακριά από το να καλύπτει τις ανάγκες του λαού. Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που τα μόνα μέτρα που έπαιρναν ήταν στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης και υποστελέχωσης του συστήματος υγείας, με ενίσχυση παράλληλατων ιδιωτών εμπόρων υγείας, όπως έκανε και τώρα στην περίοδο της πανδημίας, που αντί για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών τους πρόσφερε φρέσκο χρήμα. Θα ήταν διαφορετικά αν η κάθε κυβέρνηση είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματοςδημόσιας υγείας με κατάλληλες εφεδρείες σε προσωπικό καιυποδομές. Στο Νοσοκομείο Κορίνθου όπως και σε άλλα Νοσοκομεία στην χώρα το προσωπικό έκανε ηρωικές προσπάθειεςνα ανταπεξέλθει στις ήδη αυξημένες ανάγκες των ασθενών και του συστήματος και πριν την πανδημία, παλεύοντας παράλληλα με ταπροβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ανταπεξέλθει το σύστημα στην πανδημία ανέστειλαν την λειτουργία ολόκληρων κλινικών, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθησηασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Κορίνθου όπως και σε άλλα Νοσοκομείο ανεστάλη η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, αφήνοντας, για παράδειγμα στο έλεος τους ασθενείς με άλλεςσοβαρές παθήσεις, όπως στην περίπτωση των ασθενών με νεοπλασίες οι οποίοι μέσω του Συλλόγου τους εκφράζουν την αγωνία τους για την μη λειτουργία του Αιματολογικού Ογκολογικού Ιατρείου το οποίο εξυπηρετούσε 300 ασθενείς στην Κορινθία. Επιπλέον, η ΜΕΘ του Νοσοκομείο Κορίνθου δεν είχε ελεύθερο κρεβάτι σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη.
Είναι προκλητικό στην κυβέρνηση να πανηγυρίζουν και να διαφημίζουν τις προσλήψεις περίπου 40 ατόμων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Την στιγμή που πολλαπλάσιοι έχουν απολυθεί ή δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους τα τελευταία χρόνια ιδικά κατά την διάρκεια τηςκρίσης. Αποτελούν προσλήψεις με το σύστημα επικουρικών, δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διετείς, οι οποίες μετά την λήξη δεν ανανεώνονται όπως γίνεται κατά κόρον, και ενώ οι υγειονομικοί φωνάζουν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων οι οποίες είναι πολλαπλάσιες, με μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για διαδικασία ανακύκλωσης προσωπικού και όχι για ουσιαστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό. Η τωρινή και οι προηγούμενες κυβέρνησης, έχουν διαχρονικές ευθύνες για την υποστελέχωση του συστήματος υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα, βασικές κλινικές όπως η Παιδιατρική του Νοσοκομείου Κορίνθου είναι μεταξύ λειτουργίας και υπολειτουργίας, ενώ στην ΜΕΘ δεν υπάρχει ελεύθερη κλίνη, καθώς υπάρχουν κρεβάτια που δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης, αφού τουλάχιστον πριν το ξέσπασμα της πανδημίας σε λειτουργία ήταν μόνο τα 4 από τα 7κρεβάτια που έχει ως δυναμική, κάτι το οποίο δεν έχει αλλάξει και κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Από την άλλη μεριά, παρακολουθούμε όλο το τελευταίο διάστημα ότι ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης του νοσοκομείου γίνεται από δωρεές του μεγάλου κεφαλαίου π.χ. ο αξονικός τομογράφος τα προηγούμενα χρόνια, τα isolation box τώρα στην περίοδο της πανδημίας. Οι δωρεές αυτές δεν είναι αθώες, συνοδεύονται από μεγάλες φοροαπαλλαγές που προστίθενται στις ήδη αυξημένες φοροαπαλλαγές που υπάρχουν για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό που πρέπει να απαιτείται είναι η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος υγείας με ένα οργανωμένο κεντρικά σχεδιασμένο τρόπο, όχι με άναρχες δωρεές που εξυπηρετούν μονάχα σκοπιμότητες.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν και στην Κόρινθο. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να μιλάει και να επαινεί στα λόγια της ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών, και να πράξει αυτά που ζητάν οι υγειονομική και ο λαός, ένα πλήρως στελεχωμένο, από προσωπικό και υλικά, δημόσιο σύστημαυγείας που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ανάγκη και συνθήκη. Όλα αυτά την στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιη μια δεύτερη φάση της πανδημίας που σε συνδυασμό με την πιθανή συναίνεση της με την περίοδο έξαρσης της γρίπης θα οδηγήσει σε κατάρρευση. Σε ένα Καπιταλιστικό σύστημα όμως που υγεία θεωρείται εμπόρευμα, οι διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού λογίζεται ως κόστος. Παλεύουμε για ένα σύστημα υγείας πανεθνικό, κεντρικά σχεδιασμένό, με τους εργαζόμενους κοινωνούς του σχεδιασμού, με ένταξη όλων των επιστημόνων υγείας και των εργαζόμενων υγειονομικών στο ενιαίο κρατικόσύστημα υγείας.
Στεκόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν όλα τα χρόνια με τις δυσκολίες, και με τις κατά καιρούς κυβερνήσειςενάντια τους.
Διεκδικούμε:• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (επικουρικοί, ΟΑΕΔ κτλ)• Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.• Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.• Πλήρη λειτουργία και στελέχωση όλων των κλινικών, της ΜΕΘ, των κέντρων υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων (ΨΥΧΑΡΓΟ, ΚΕΦΙΑΠ)• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ