“ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ” – ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

Share


Χθες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ η πολυαναμενόμενη ευρεία σύσκεψη σχετικά με την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες της κορινθιακής σταφίδας, καθώς και των επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών στο Νομό Κορινθίας.

Στη σύσκεψη που συνεκλήθη υπό τον Υπουργό, κ. Γ. Γεωργαντά, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρ. Δήμας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Νικ. Ταγαράς, Βουλευτές της Κορινθίας, μεταξύ αυτών και ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ως εκλεγμένος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Π. Νίκας, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αγροτών Κορινθίας.

Στη συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος.

Ο κ. Κόλλιας, αφουγκραζόμενος τις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι και φέτος οι αγρότες λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ακραίας κακοκαιρίας, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Εκφράζω τη βαθιά μου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης στο ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή του Υπουργού, κ. Γ. Γεωργαντά, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου, των συναδέλφων Υφυπουργών, κκ. Δήμα και Ταγαρά, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα, 5 δημάρχων του Νομού και 25 εκπροσώπων των αγροτών Κορινθίας. Αναφερθήκαμε λεπτομερώς στις τεράστιες ζημιές που έχουν σημειωθεί στις αμπελοκαλλιέργειες όλου του Νομού έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις και το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι οι οικονομικές συνέπειες που έχουν προκληθεί στο εισόδημα των αγροτών είναι ανυπολόγιστες.

Ο Υπουργός με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πάτρας δεσμεύτηκαν :

Α) Για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Β) Για την άμεση ενίσχυση του ΕΛΓΑ Πάτρας με 10 επιπλέον εκτιμητές.

Γ) Ότι από αύριο θα βρίσκεται στο Νομό σχεδόν το σύνολο των εκτιμητών του ΕΛΓΑ Πάτρας.

Δ) Εντός 20 ημερών θα έχει αποτυπωθεί η συνολική εικόνα για την ένταση και την έκταση των ζημιών ανά περιοχή.

Ε) Για τις περιοχές με εκτεταμένες ζημιές, θα πληρωθούν οι προβλεπόμενες προκαταβολές.

ΣΤ) Οι υποχρεώσεις των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, θα προσαρμοστούν ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

Ζ) Θα ρυθμιστεί νομοθετικά το ακατάσχετο των αποζημιώσεων.

Τέλος, κάνω γνωστό στους φίλους αγρότες ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις ζημιάς.».