Αποτελέσματα ημερίδας «Ενέργεια, Περιβάλλον, Πράσινη Μετάβαση και Επιχειρηματικότητα στην Κορινθία»

Share

Οικονόμου Βλάσης, Institute for European Energy and Climate Policy

Video ημερίδας (https://youtu.be/mxCUVWtsS54?t=45)

Μία σημαντική εκδήλωση «Ενέργεια, Περιβάλλον, Πράσινη Μετάβαση και Επιχειρηματικότητα στην Κορινθία» υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Έκθεσης Κορινθία 2023 του Επιμελητηρίου Κορινθίας και είχα την τιμή να συντονίσω. Ο στόχος της συζήτησης ήταν να αναδείξουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες που υπάρχουν από την ενεργειακή μετάβαση και πως πρέπει και οι ίδιες να γίνουν συμμέτοχες στην προσπάθεια αυτή για να προχωρήσουν στο μέλλον. Οι ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Κόλλιας (ΔΕΗ), Σωτήρης Γερόπουλος(Ηλεκτρ.Μηχανικός), Μάρκος Λέγγας (Agribator) και ο Δημήτρης Μήλιος (Πρ. Πρόεδρος ΦΔ Πάρνωνα).  Οι επιλογές που έχουν οι επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες: ενεργειακή εξοικονόμηση, μικρές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για κάλυψη αναγκών, Διαχείριση ενέργειας με αυτοματισμό, Βελτίωση απόδοσης εφοδιαστικής αλυσίδας, εξηλεκτρισμός διαδικασιών, ενώ πετρέλαιο και ορυκτό αέριο θεωρήθηκαν οι αρνητικές λύσεις.

Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας από όλους τους ομιλητές ήταν τα ακόλουθα

Το νέο ΕυρωπαΪκό και Εθνικό πλαίσιο απαιτεί πια από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσουν στον εξηλεκτρισμό και στην ενεργειακή εξοικονόμηση και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Το φυσικό αέριο είναι ορυκτό αέριο και πρέπει οι επιχειρήσεις και τα κτίρια να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτό γιατί θα αυξήσει υπέρμετρα το ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις.
Οι πάροχοι ενέργειας (όπως η ΔΕΗ και άλλοι) ξεκινάνε την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τη μείωση του κόστους τους και σταδιακά θα προχωρήσουν και τα μοντέλα ενεργειακών υπηρεσιών, όπου οι επιχειρήσεις που δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια θα κάνουν σύμβαση με παρόχους ή με τρίτα μέρη για να γίνουν οι επεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, τις οποίες θα αποπληρώνουν μέσω της εξοικονομούμενης ενέργειας στο βάθος χρόνου
Τα φωτοβολταΪκά στις στέγες για επιχειρήσεις / κτίρια για κάλυψη ιδίων αναγκών συμφέρουν και οι νέες τεχνολογίες θα έχουν ακόμα μικρότερο βαθμό απόδοσης. Πρέπει να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ή να δημιουργηθούν και νέοι καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης (υπάρχουν ήδη αρκετοί στην διεθνή εμπειρία και πρέπει οι τράπεζες να ασχοληθούν ενεργά).
Αντίστοιχα, στον αγροτικό τομέα τα αγροβολταϊκάσυστήματα είναι η νέα πραγματικότητα που μπορούν να δημιουργήσουν διπλό εισόδημα στον αγρότη/παραγωγό και βοηθούν την καλλιέργειά του. Θα μπορούσε έτσι το κράτος αντί να επιδοτεί πανιά σκίασης ετήσια, να επικεντρωθεί στα αγροβολταΪκά για να βοηθήσει τους αγρότες.
Το δύσκολο σημείο της χωροθέτησης τωνεπενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαιτεί την εφαρμογή των διαδικασιών διαβούλευσης (όπως ορίζονται στο νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό διακυβέρνησης) και την σύνταξη και υλοποίηση με σωστές πρακτικές του ενιαίου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι κομβικός, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο της ενημέρωσης και δράσης για καθαρή ενέργεια στις τοπικές επιχειρήσεις. Ήδη η συμμετοχή του σε τρίαΕυρωπαΪκά προγράμματα με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματική Πολιτικήςπου προωθούν τον εξηλεκτρισμό στις επιχειρήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Εν συντομία, το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθαρότερο και όσοι επιλέξουν τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και αέριο) θα κινδυνεύσουν να μείνουν πίσω. Είναι καθήκον της πολιτείας, Δήμου και Περιφέρειας να αφουγκραστούν τις ανάγκες και το μέλλον των επιχειρήσεων και να βοηθήσουν στην ενεργειακή τους μετάβαση με κατάλληλα εργαλεία.

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και την ομάδα του Επιμελητηρίου, Κου Παναγιώτη Λουζιώτη, Κα Πέννυ Λάσκα και Κατερίνα Ζιαζιά.