Ντίνος Δουβής : Προχωράμε_προσφυγικά

Share

Οι μικρασιάτες πρόσφυγες, οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις χαμένες πατρίδες, αποτελούν ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Δήμου Κορινθίων. Πληθυσμιακά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη «γειτονιά» του Δήμου, ενώ αυτά που προσέφεραν στην πόλη της Κορίνθου αποδεικνύονται υπερπολλαπλάσια των όσων έλαβαν από αυτήν. Στον Συνοικισμό ξεκίνησε το θέατρο από τους «Ανιχνευτές» και στη συνέχεια με το Θεατρικό Όμιλο έκανε την πόλη μας γνωστή σε όλα τα Βαλκάνια. Η οικονομική δραστηριότητα της Κορίνθου στηρίχθηκε σε μικρασιάτες, ενώ μέχρι και πρόσφατα αποτελούσαν τον πυρήνα του πολιτισμού στο Δήμο Κορινθίων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Α’ Κ.Α.Π.Η. ήταν πάντοτε πρωτοπόρο με θεατρική ομάδα και χορωδία. Αναλογιζόμενος λοιπόν όλα αυτά ένα πράγμα στριφογύριζε στο μυαλό μου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΤΑΙ!
Γι’ αυτό και σήμερα θα ήθελα να σας παρουσιάσω την δεύτερη πρότασή μου για τον Δήμο Κορινθίων, η οποία δεν είναι άλλη από το Μουσείο Μικρασιατών. Προσωπικά θεωρώ πως ο χώρος που έχει προταθεί είναι αρκετά μικρός. Οι μικρασιάτες θέλουμε ένα Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς μας. Για τον λόγο αυτό η πρότασή μου είναι η εξής.
Αγορά του οικοπέδου όπισθεν του γηπέδου του Συνοικισμού. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σωκράτους, Αναξιμένους, Αναξιμάνδρου και Δελφών.
Ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει αξιοπρεπώς το Μουσείο Μικρασιατών.
Μετακίνηση εκ θεμελίων και τοποθέτηση όλων των εναπομεινάντων μπαγλαντί στον αύλειο χώρο του μουσείου και χρήση τους ως γραφεία της Μικρασιατικής Στέγης και βοηθητικών χώρων του μουσείου.
Δημιουργία ανοικτού χώρου εκδηλώσεων στον αύλειο χώρο.
Όλοι οι απόγονοι μικρασιατών είμαστε υπερήφανοι για όσα προσέφεραν οι πατέρες και οι παππούδες μας στην πόλη της Κορίνθου. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι στους δικούς μας απογόνους για να είναι υπερήφανοι για εμάς.