“Η σημερινή εκδήλωση δεν πρέπει να είναι μόνο εκδήλωση θρήνου, αλλά και εκδήλωση παραδειγματισμού για το πόσο αναγκαία είναι η ενότητα στους Ελληνες, όπως και εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον μικρασιατικό ελληνισμό που ήρθε εδώ και βοήθησε στην ανάπτυξη της πατρίδας μας” συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.
Επισήμανε δε ότι όλα όσα οδήγησαν “στη συμφορά και στον θρήνο, στην εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα πατρώα τους χώματα” οφείλονται στον διχασμό:
“Ο ελληνικός στρατός, στο πλαίσιο της συνθήκης των Σεβρών, βρέθηκε στη Μικρά Ασία, στον χώρο που το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε πλειονότητα για αιώνες. Οταν έρχονταν στα πράγματα οι μεν έδιωχναν τους αξιωματικούς των δε, κι όταν οι δε αναλάμβαναν την εξουσία απομάκρυναν τα στελέχη των δε. Γίνονταν προεκλογικές εκστρατείες όπου λέγονταν απίθανα πράγματα, με τον λαϊκισμό να κυριαρχεί” παρατήρησε ο Π. Νίκας, ο οποίος σημείωσε:
“Κι οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες ήρθαν εδώ και μας βοήθησαν πολιτιστικά σε όλα τα επίπεδα. Δεν τους καλοδεχθήκαμε όλοι, φοβηθήκαμε γιατί έφεραν τα νέα ευρωπαϊκά ρεύματα, τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες -άλλαξαν την Ελλάδα, κυριολεκτικά” δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάντα να αναγνωρίζεται η σπουδαία και πολυποίκιλη προσφορά τους στην πατρίδα μας.
Κατά την εκδήλωση, στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Νίκη Δανδόλου, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελο Χρονά και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών.