Ο Δημήτρης Πτωχός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην προεκλογική περίοδο. «Είμαι γέννημα θρέμμα της Πελοποννήσου. Όμως, πριν τολμήσω να ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, θεώρησα χρέος μου να γνωρίσω την Πελοπόννησο ξανά, διαβάζοντας τους οικονομικούς δείκτες, τις μελέτες κάθε είδους: για τις υποδομές, το περιβάλλον, τα μνημεία».
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα της παράταξής του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «όταν μελετήσαμε σε βάθος κάθε πτυχή της ζωής στον τόπο μας, ο στόχος μας ήταν ένας: να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα προσγειωμένο, υλοποιήσιμο». Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «όσα λέμε, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε».
Όπως σημείωσε «μαζί σχεδιάζουμε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Με ραχοκοκαλιά το Περιβάλλον και όλες τις ανάγκες του και τα αιτήματα της Κοινωνίας των Πολιτών». Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στην «ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρειά μας. Να κάνουμε την Πελοπόννησο γνωστή σε όλο τον κόσμο! Με ένα ολοκληρωμένο πενταετές σχέδιο προώθησης για τα προϊόντα και τον τουρισμό μας».
Για την προσέλκυση επενδύσεων, ο Δημήτρης Πτωχός ανέφερε ότι «ολοκληρώνουμε τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Απλουστεύουμε, ψηφιοποιούμε και επιταχύνουμε διαδικασίες αδειοδότησης νέων επενδύσεων. Δίνουμε ανάσες στην αγορά, καταβάλλοντας προκαταβολικά όλες τις επιδοτήσεις στα πρότυπα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εξειδικεύοντας το πρόγραμμά του σε συγκεκριμένα έργα, ο Δημήτρης Πτωχός έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό των υποδομών και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και για αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών. Περαιτέρω, στάθηκε ιδιαίτερα στο Σχέδιο Διαχείρισης υδάτινων πόρων, θέτοντας ως στόχο «μέχρι το 2028 να μην χάνουμε ούτε μια σταγόνα βρόχινου νερού».
Ειδικά για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι «θέτουμε σε λειτουργία το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, δημιουργούμε Κέντρο Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης και ιδρύουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συμμετοχή και των 26 Δήμων μας, στα πρότυπα του ΣΠΑΥ στην Αττική».
Αναφορικά με την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πελοποννήσου, ανέφερε ότι «διπλασιάζουμε τον ετήσιο προϋπολογισμό της Περιφέρειάς μας για τον Πολιτισμό και ενοποιούμε μνημεία και πολιτιστικούς χώρους, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα “Ένας Περίπατος στην Ιστορία”».
Επέμεινε, τέλος, ιδιαίτερα στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι «στηρίζουμε τα παιδιά και τους νέους σε κάθε επίπεδο με το Πρόγραμμα “5×3” και μεριμνούμε για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν ανάγκη, με το Πρόγραμμα “Μένω στο σπίτι μου”».
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012 έως το 2015 και στην προστιθέμενη αξία αυτής της εμπειρίας μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Ξέρω καλά τι σημαίνει συνεργασία ανθρώπων που έρχονται από διαφορετικές αφετηρίες αλλά έχουν έναν κοινό στόχο. Εργάστηκα για μια κυβέρνηση που σχημάτισαν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους: η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Η θητεία μου αυτή ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Στο τέλος, παρά τις τόσες δυσκολίες, πήραμε το πιο μεγάλο μάθημα. Ότι οι διαφορετικές οπτικές που κουβαλάει ο καθένας μας, μπορούν όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, να γίνονται πλεονέκτημα και πλούτος».
Μάλιστα, δήλωσε ότι «όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε μια κυβέρνηση από ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικούς χώρους, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς στην Πελοπόννησο. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους του τόπου μας, που τους ενώνει ένα κοινό όραμα: Να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά».
Ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε, επίσης, στις επικρίσεις που έχει δεχτεί κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως εξήγησε, «δεν απάντησα ποτέ γιατί πιστεύω ότι το μεγαλύτερο καθήκον μας στην πολιτική είναι να μην χαλάμε την πίστη των συμπολιτών μας στην πολιτική. Να μην τους κάνουμε να συνηθίζουν το τέρας του λαϊκισμού και της φτήνιας. Να μην αλλάζουμε τους εαυτούς μας για να μπούμε ή για να μείνουμε στην πολιτική. Αλλά να μπαίνουμε στην πολιτική για να την αλλάξουμε, να μπαίνουμε στην πολιτική για να αλλάξουμε τον κόσμο».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «χωρίς καμία εξάρτηση και κανέναν υπολογισμό, ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ένα μόνο κριτήριο. Να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ. Στον τόπο που ζω. Με μόνο όραμα, να τον υπηρετήσω». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «ανεξάρτητος δεν είσαι όταν πηγαίνεις όπου φυσάει ο άνεμος, ούτε όταν είσαι πότε εδώ πότε εκεί, πότε μέσα πότε έξω, ανάλογα με το προσωπικό σου συμφέρον. Ανεξάρτητος είσαι όταν στη ζωή και στην πολιτική βάζεις μπροστά τη σύνθεση, το κοινό καλό».
Κάνοντας μια προσωπική αναφορά, ο Δημήτρης Πτωχός σημείωσε ότι «νιώθω βαθιά μέσα μου ότι είναι χρέος μας να δώσουμε στον τόπο μας τον καλύτερο, τον πιο περήφανο εαυτό μας. Να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Γι’ αυτό είμαι εδώ».
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι «την ερχόμενη Κυριακή είναι η ώρα να μιλήσουμε όλοι εμείς. Εμείς, όσοι μείναμε εδώ ή κι όσοι έμεινε εδώ η καρδιά τους, που πιστεύουμε και έχουμε στοίχημα να ανταποδώσουμε σ’ αυτόν τον τόπο, τον τόπο μας. Εμείς, που έχουμε στοίχημα να συναντηθούμε από την αρχή με τη μοναδικότητα του τόπου μας, με τις ιστορίες και το μέλλον του.
Εμείς, που είναι η ώρα, οι προσωπικές μας ιστορίες, τα προσωπικά μας βιώματα και τα προσωπικά μας στοιχήματα, οι αφετηρίες μας, να βρουν προορισμό εδώ, στον τόπο μας. Εμείς, που νιώθουμε χρέος να ταιριάξουμε εδώ, στον τόπο μας, τις ρίζες μας, με όσα ανοίγει μπροστά μας η πρωτοπορία, η νέα εποχή. Εμείς που είναι χρέος μας, να συναντήσουμε, εδώ, στην πόλη μας, στο χωριό μας, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των δικών μας ανθρώπων. Όσων δεν έφυγαν ποτέ από εδώ· κι όσων επιστρέφουν πάντα εδώ».
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Πτωχός κάλεσε τους πολίτες «να αφήσουμε μια και καλή πίσω την τοξικότητα του χτες. Μαζί να κάνουμε πράξη τα κοινά μας όνειρα για το αύριο. Τα όνειρα και τις προσδοκίες της δικής μας γενιάς, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες της γενιάς των παιδιών μας» και τόνισε εμφατικά ότι «είναι η ώρα να γίνουμε ξανά εμείς, ο δικός μας τόπος, η επαναστατική πρωτοπορία μιας Νέας Ελλάδας, μιας Ελλάδας που αλλάζει, που προχωρά μπροστά, που ανοίγεται με θάρρος και δύναμη στο αύριο. Είναι η ώρα να συστηθούμε με το μέλλον μας. Είναι η δική μας ώρα. Εδώ, στον δικό μας τόπο. Αυτήν την νέα σελίδα, για τον τόπο μας, θα την ανοίξουμε όλοι μαζί».