Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που -παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών της κυβέρνησης- πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχουνη για την παρουσίαση της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στην εν λόγω περιοχή της Αρκαδίας.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε πως “χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κάθε μορφής, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα”, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι “η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στη συντονισμένη, αποτελεσματική και πολυπρόσωπη προσπάθεια αιρετών, νομικών και τεχνικών συμβούλων καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας”, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει “τις προσπάθειες και τη συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής” στο συγκεκριμένο έργο.
Ακόμα, ο Π. Νίκας ιδιαίτερα επισήμανε “την συναντίληψη και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΦoΔΣΑ και τη μεγάλη πλειονότητα των δήμων” για να σημειώσει παράλληλα την εξ ίσου “αποδοτική, καρποφόρα και αποτελεσματική” –όπως τόνισε- “συνεργασία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την επίτευξη του κοινού στόχου”.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφερόμενος στο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο έργο. Ευχαρίστησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Κάρστεν Ράσμουσεν “για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων”.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
“Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας” σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήρε τον ρόλο και την ουσιαστική συμβολή του περιφερειάρχη Π. Νίκα στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
“Είναι πράγματι μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030”.
Εξήγγειλε, επίσης, ότι για την περίοδο 2021 – 2027 “έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα, και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης είχε αναφερθεί στον “καθοριστικό ρόλο που παίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος στην Πελοπόννησο”, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του θεσμού των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση αυτών των έργων.
Παρόντες στην εκδήλωση σήμερα ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, οι γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι χωρικοί και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Δ. Πτωχός, δήμαρχοι από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Αναλυτικά, στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανέφερε τα εξής:
“Θα συμφωνήσετε, ασφαλώς, πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, αλλά και γενικότερα για την πατρίδα μας, αφού στον τόσο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, οι επιδόσεις μας δεν είναι και οι καλύτερες.
Κάναμε, λοιπόν, ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Παλαιόχουνη, Σκάλα και Καλλιρρόη) και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι, για τους 26 δήμους μας. Και το βήμα αυτό είναι μεγάλο, γιατί, χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κάθε μορφής, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, και κυρίως στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Και αυτό το μεγάλο βήμα στηρίχθηκε σε πολύχρονο αγώνα, με μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους να μείνει μετέωρο, από οξύτατες αντιδράσεις, επιθετικότητα και ακρότητες κάθε είδους, αλλά και δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια -κάθε βαθμού-, από πολίτες και φορείς αλλά και από δήμους που δεν είχαν το θάρρος να αντισταθούν στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Μάλιστα, στην τετραετία της θητείας μας, με την παραλυτική απλή αναλογική, χωρίς πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αν και στις εκλογές ψηφιστήκαμε από το 54%), οι δυσκολίες φαίνονταν ανυπέρβλητες, μέχρι που η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση μας έδωσε τη δυνατότητα προώθησης -μεταξύ άλλων- και του συγκεκριμένου -μείζονος σημασίας- θέματος της κατασκευής των σταθμών μεταφόρτωσης και των μονάδων διαχείρισης.
Η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στη συντονισμένη, αποτελεσματική και πολυπρόσωπη προσπάθεια αιρετών, νομικών και τεχνικών συμβούλων και ασφαλώς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας. Οι αντιπεριφερειάρχες, πολιτικοί μηχανικοί, Χρήστος Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι νομικοί και τεχνικοί μας σύμβουλοι, κα Παπαγεωργίου και κ. Μπούρκας, τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, όπως οι γενικοί διευθυντές εσωτερικής Λειτουργίας και Υποδομών κα Πουλόπουλου και κ. Μουταφίδης, οι διευθυντές Οικονομικών κ. Γκανάς, Προγραμματισμού κ. Σπυρόπουλος και Περιβάλλοντος κ. Ματζουράνης, ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ψαράκης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας κ. Φοίφας, αλλά και πολλοί άλλοι υπάλληλοι και αιρετοί άθροισαν δυνάμεις, πρόσφεραν τις γνώσεις τους, κοπίασαν για το καλύτερο αποτέλεσμα και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Απέδειξαν ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στον δημόσιο τομέα, για τα σπουδαία και τα μεγάλα, αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και συντονισμός.
Να μη λησμονήσω να αναφερθώ επίσης και στη συναντίληψη και αποδοτική συνεργασία με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ κ. Αργειτάκο, τη μεγάλη πλειονότητα των δημάρχων και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη.
Τέλος, η συνεργασία με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ιδιαίτερα τους κ.κ. Αγραφιώτη και Χαραλαμπίδη, υπήρξε αποδοτική, καρποφόρα, αποτελεσματική, για την επίτευξη του κοινού στόχου. Η γνώση, η ταχύτητα, ο διάλογος, η αλληλοκατανόηση του ρόλου της κάθε πλευράς, η διαφάνεια και η καθαρότητα υπήρξαν τα δομικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας.
Με την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων και των σταθμών μεταφόρτωσης θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να πούμε ότι τελειώσαμε με τα απορρίμματα και τα απόβλητα εν γένει στην Πελοπόννησο. Λέμε ότι κάνουμε το πρώτο -μεγάλο- βήμα. Ανεβήκαμε κάποια σκαλοπάτια στην περιβαλλοντική κλίμακα, απομένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμα.
Αναφέρομαι:
• Στην προώθηση της ανακύκλωσης, όπου πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος μπορεί να μειώσει τα κόστη διαχείρισης στο μισό
• Στην αποκατάσταση των πολλών δεκάδων χωματερών –καταγεγραμμένων και μη
• Στην κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης από τον ΦοΔΣΑ
• Στην εκπλήρωση, από τους δήμους, των οικονομικών υποχρεώσεων προς τον ΦοΔΣΑ και την εταιρεία διαχείρισης και πολλά άλλα -είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας και αποτελεί πρώτο στόχο η φερεγγυότητα της αυτοδιοίκησης.
Σε μερικούς μήνες, οι μονάδες και η διαχείριση θα παραδοθούν στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος αναλαμβάνει το μεγάλο έργο της συνέχισης του μεγάλου βήματος που συντελέσθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια.
Εύχομαι και ελπίζω τα βήματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας να συνεχιστούν και να ενταθούν και αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία, την αποφυγή του λαϊκισμού και την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων.
Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κ. πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για αυτό το έργο. Τον έχω απασχολήσει με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων από το 2010, όταν ήταν υπεύθυνος Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και εγώ δήμαρχος Καλαμάτας -σε μια πόλη γεμάτη από σκουπίδια, τότε. Ευχαριστώ από καρδιάς, επίσης, όλους όσους προανέφερα αιρετούς, υπαλλήλους και εκπροσώπους της εταιρείας.
Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Ράσμουσεν προσωπικά, για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ανέκυπταν.
Προφανώς και αναγνωρίζω τις προσπάθειες και τη συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της θητείας μας.
Τέλος, είμαι ικανοποιημένος ότι η Περιφέρειά μας, έλαβε 9 βραβεία με την υπογραφή της αναπληρώτριας διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αικατερίνης Ρογκάκου για καινοτόμες, πρωτοποριακές και γενικά εξόχως σημαντικές δράσεις, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο σταθμός υδρογόνου στον Ισθμό, οι δράσεις για την Πολιτική Προστασία, η ηλεκτροκίνηση, το TBEX, το πρόγραμμα σίτισης ‘Διατροφή’ και το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό κ. Ζερεφό”.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ
Από την πλευρά της διαχειρίστριας εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξ άλλου, εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:
“Από ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πλέον εθνικός πρωταθλητής, διαθέτοντας τις 3 πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης.
Υλοποιώντας μία επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας ‘πράσινη’ ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ηδη η μεγαλύτερη εκ των τριών μονάδων, η ΜΕΑ Αρκαδίας, διαχειρίζεται με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις μεταβατικές μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές.
Στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της, το ανθρώπινο δυναμικό της ΜΕΑ Παλαιόχουνης, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, κατάφερε να διαχειριστεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τα μέγιστα συμβατικά, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, στον σύντομο χρόνο ολοκληρωμένης διαχείρισης στη ΜΕΑ Αρκαδίας εκτός από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συμβατικής απόδοσης, η Περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα περιοριστεί περαιτέρω με τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦοΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.
Τα στοιχεία αυτά, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Παπαθανάση, του υφυπουργού Πολιτισμού Χρ. Δήμα, των γενικών γραμματέων Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκου και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμ. Γραφάκου και του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γ. Ζερβού.
«Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030. Για την περίοδο 2021 – 2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας ανέφερε: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης για τους 26 δήμους της Περιφέρειας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, τονίζοντας πως η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στην «διαχρονική προσπάθεια της Περιφέρειας, την συναντίληψη με τον ΦοΔΣΑ και την αποτελεσματική» –όπως σημείωσε- «συνεργασία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Κάρστεν Ράσμουσεν «για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων».
Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος στην Πελοπόννησο, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του θεσμού των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση αυτών των έργων: «Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η Πελοπόννησος μπορεί με την περηφάνια που ιστορικά τη χαρακτηρίζει να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη.
Εχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει, τόσο στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, όσο και στον σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων ΣΔΙΤ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ένα κοινό σκοπό».
Πληροφορίες για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Την 14.06.2018 υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Εταιρεία» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου η οποία και τέθηκε σε ισχύ στις 29.01.2021.
Το έργο αναπτύσσεται σε 3 Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει:
• Τρεις Μονάδες ΟΣΔΑ και ειδικότερα:
◦ Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)
◦ Τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
◦ Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)
• Τρεις Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ.
• Εργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ.
Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.
Το έργο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.)”.