Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, δήλωσε: «Συνεδρίασε, για 3η φορά μέσα στο πρώτο μήνα λειτουργίας της, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει την ορθότητα της πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής, για την δημιουργία της και τη θέληση μας για άμεσες, γρήγορες αποφάσεις εντός των αυστηρών προθεσμιών του Νόμου.
Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση, αντιμετωπίσαμε το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πυρήνα της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης, επί της οποίας γνωμοδοτήσαμε θετικά.
Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης προέγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βλέπουμε, σταδιακά, να τίθενται σε λειτουργία όλα τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε και επί άλλων σημαντικών θεμάτων και συγκεκριμένα επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ, όπου αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, πάντα συνυπολογίζοντας, την σαφή ανάγκη ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την επίσης αναντίρρητη ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη θετική γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της Μεγαλόπολης, καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για το πιο επιβαρυμένο, εδώ και δεκαετίες, περιβάλλον και η απόφαση αυτή διασφαλίζει και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν προς όφελος της οικονομίας και των κατοίκων της περιοχής.
Τέλος, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση δρομολογεί εξελίξεις για την Μεγαλόπολη και εξέφρασε την αισιοδοξία αλλά και την βεβαιότητα για την αλλαγή πορείας της περιοχής μετά και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Στην περιοχή επέμβασης καθορίζονται οι εξής γενικές χρήσεις γης ή ειδικά καθεστώτα:
Αγροτική χρήση
Διατήρηση οικοτόπων και ειδών
Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας
Ειδικές χρήσεις
Παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης
Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης
Τουρισμός-Αναψυχή
Υπαγόμενες στο Δασικό νόμο 998/79 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει