LOADING

Type to search

Σαρώνει η γρίπη: Θα είναι σε έξαρση και τις επόμενες εβδομάδες

Χωρίς κατηγορία

Σαρώνει η γρίπη: Θα είναι σε έξαρση και τις επόμενες εβδομάδες

Share

Σαρώνει το επιδημικό «κύμα» της εποχικής γρίπης, με ολοένα και περισσότερους νέους να πέφτουν θύματά της. Ενας 33χρονος από τη Ρόδο εξέπνευσε μετά από υψηλό πυρετό σοκάροντας την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία.

Εξετάζεται εάν είχε προσβληθεί από ιό της γρίπης και, συνεπώς, ο θάνατός του σχετίζεται με αυτή. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιούν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι δύσκολες και ότι ακόμη και να ξεκινήσει η περίοδος ύφεσης της γρίπης θα εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος αριθμός περιστατικών. Αλλωστε, η εποχική γρίπη επελαύνει για τα καλά σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία μόνο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από… 1.000 θάνατοι.
Τουλάχιστον 40 είναι οι θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, 165 ασθενείς με γρίπη έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Ανάμεσά τους και εννέα παιδιά, ενώ δύο παιδιά, μια 6χρονη και ένα βρέφος συμπεριλαμβάνονται στα θανατηφόρα κρούσματα.
Ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των σοβαρών περιστατικών είναι δεδομένο ότι έχει αυξηθεί, κάτι που θα γίνει γνωστό στη νέα καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ανέφερε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα είναι γνωστό εάν η γρίπη έφτασε στο ανώτερο σημείο, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι ακόμη και όταν υποχωρεί η γρίπη συνεχίζουν να υπάρχουν κρούσματα για αρκετές εβδομάδες.
Οσον αφορά στις αιτιάσεις για έλλειψη εμβολίων, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι «50.000 δόσεις εμβολίων θα είναι στα ράφια σύντομα» λέγοντας ότι όλα τα εμβόλια αγοράστηκαν από τους πολίτες όταν έπρεπε να γίνουν (σ.σ. η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού είναι το φθινόπωρο).
Η δραστηριότητα της γρίπης θα παραμείνει υψηλή μέχρι και τον Μάρτιο. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αγγίξει τους 100. Υπενθυμίζεται ότι την περυσινή περίοδο σημειώθηκαν 42 θάνατοι συνολικά από τη γρίπη.

Φέτος όμως επικρατών τύπος είναι ο Η1Ν1, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος, το οποίο έχει υψηλότερα φορτία νοσηρότητας σε σχέση με άλλους τύπους γρίπης.

Το περασμένο Σάββατο ένας 33χρονος στη Ρόδο άφησε την τελευταία του πνοή αφού εισήχθη στο νοσοκομείο την Παρασκευή με υψηλό πυρετό, με τις υγειονομικές αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέληξε από γρίπη.
Ο 33χρονος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε για δύο ημέρες υψηλό πυρετό και ρίγη. Οι συγγενείς του ανησύχησαν για τη γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε και αμέσως τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ο άτυχος 33χρονος, ωστόσο, δεν άντεξε και κατέληξε το πρωί του Σαββάτου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο 33χρονος ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης και, σε συνδυασμό με το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να προκλήθηκαν επιπλοκές που τον οδήγησαν στον θάνατο. Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή.
Στο μεταξύ, η χώρα μας πορεύεται με διάτρητο το τείχος ανοσίας των επαγγελματιών υγείας. Οι ίδιοι οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνουν ότι το επίπεδο του εμβολιασμού των γιατρών και των νοσηλευτών είναι μεν υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι μόνο το 20% των επαγγελματιών υγείας είναι εμβολιασμένο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει καταγγείλει το υπουργείο Υγείας για ολιγωρία στην υγειονομική θωράκιση της Ελλάδας. Μάλιστα, κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης». Στην ανεπάρκεια κρεβατιών ΜΕΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Η κυβέρνηση, πάντως, διά του υπουργείου Υγείας, επιμένει ότι η εικόνα των ΜΕΘ είναι καλύτερη από ποτέ, και μόλις 63 κρεβάτια μένουν κλειστά. Αντίθετα, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι οι ανενεργές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε … 150.
Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Comment